Mestské slávnosti sa po rokoch vrátia z parku späť do centra

16.05.2012 Nitra

Nitra 15. mája (TASR) – Tohtoročné mestské slávnosti Nitra, milá Nitra sa po rokoch opäť vrátia z mestského parku do centra mesta na Svätoplukove námestie. Mestské slávnosti, Pribinove a Cyrilo-metodské slávnosti sa v tomto roku uskutočnia v Nitre od 5. do 7. júla. Dni Nitranov budú venované významným osobnostiam histórie i súčasnosti Nitry. „Leitmotívom slávností sú blížiace sa oslavy 1150. výročia príchodu vierozvestov na naše územie a s nimi súvisiace otvorenie roku sv. Cyrila a Metoda na Slovensku, ktorý vyvrcholí celonárodnými oslavami 5. júla 2013 v Nitre,“ uviedla Ľudmila Synaková z nitrianskeho mestského úradu.

Bohatý program mestských slávností sa začne Cyrilo-metodskou národnou púťou na Svätoplukovom námestí vo štvrtok 5. júla. Svätú omšu bude celebrovať Mons. Stanislav Zvolenský, bratislavský arcibiskup – metropolita Slovenska. Účastníci národnej púte i ďalší návštevníci Nitry môžu navštíviť Biskupský palác, ktorý bude v rámci Dňa otvorených dverí prístupný verejnosti. Popoludňajší štvrtkový program sa ponesie v znamení Pribinovej Nitrawy. „Tento nový historický festival návštevníkov zavedie do čias dávno minulých, do sveta vladykov a ich družín, bojovníkov, sokoliarov, trhovníkov, igricov a cudzokrajných kupcov, starej hudby i historickej kuchyne,“ uviedla Synaková. Jeho súčasťou bude historický sprievod a prehliadka historických kostýmov. Podujatie má byť situované do podhradia a na Pribinovo námestie.

Počas slávností bude Nitra hostiť účastníkov Akademickej Nitry a medzinárodného festivalu folklórnych súborov zo slovanských krajín Slavica, filatelistickej výstavy tematicky zameranej na Jána Pavla II., Veľkú Moravu a na nitriansky región. Súčasťou slávností bude konferencia o počiatkoch kresťanstva na strednom Dunaji, spojená s výstavou replík staroslovanských šperkov, vyrobených žiakmi Strednej odbornej školy polytechnickej v Nitre. Návštevníci sa od piatka do nedele môžu tešiť na tradičný Nitriansky jarmok a Pivné slávnosti s bohatým kultúrnym programom a ponukou slovenských špecialít, remesiel a tiež na veselý jarmočný program. Ten sa po rokoch opäť vráti z mestského parku do centra, na Svätoplukovo námestie, na Kupeckú ulicu a Štefánikovu triedu. Pešia zóna sa zmení na zónu nitrianskej tvorivosti a umenia a Trogárske korzo s letnými džezovými terasami, živými sochami a atrakciami. Milovníci automobilových veteránov si prídu na svoje na Kupeckej ulici, kde bude zraz historických vozidiel.

V kultúrnom programe dominujú mená sólistov Petra Lipu, Petra Stašáka, Petry Černockej, Josefa Laufera a Roba Kazíka, ale aj hudobných skupín The Backwards (víťaza New York Beatlefestu za najvernejšiu interpretáciu hudby Beatles), etnobeatovej kapely Družina (držiteľky ceny Radia_Head Awards 2011 za najlepšie CD v kategórii World music/folk), The Original Dixiband Slovakia či The Sussie Haas Band.
 

Vyberte región